Skip to main content

Weggooien? Mooi niet!

Repair Café Zuidlaren: vanaf januari iedere week geopend!

Repair cafe zuidlaren logoIn december is het Repair Café nog op 20 december open. Mocht u dit jaar nog iets gemaakt willen hebben, dan kunt u nog bij ons terecht tussen 13.00 en 15.30 uur op het Werkplein van Lentis. Maar… vanaf 1 januari 2024 zijn we iedere woensdagmiddag van de maand open op dezelfde plaats en tijd. We denken in een behoefte te voorzien omdat men nu vaak lang moeten voor men aan de beurt is. Vooral het repareren van moderne koffiezetapparaten neemt erg veel tijd. Bovendien is het voor u duidelijker.

Gewoon iedere woensdagmiddag tussen 13.00 uur en 15.30 uur op het Werkplein van Lentis. Er zijn elke woensdag twee vrijwilligers voor technische zaken, een medewerker voor naaiklussen en een gastvrouw aanwezig. Met het huidige aantal medewerkers kunnen we deze opzet realiseren, maar versterking is altijd welkom. Mocht u geïnteresseerd zijn kom dan eens langs om de sfeer te proeven of neem contact op viaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Repair Café Zuidlaren gaat weer open!

Repair cafe zuidlaren logoVanaf 6 september kunt u weer terecht bij het Repair Café op het Werkplein van Lentis. We zijn zoals gebruikelijk van 13.00 tot 15.30 uur open. Kom dus gerust langs als U iets te repareren heeft. Weg gooien kan altijd nog als we het niet kunnen maken. Ook in oktober, november en december kunt u bij ons terecht op de eerste en derde woensdagmiddag van de maand.
De data tot januari 2024 zijn : 6 en 20 september; 4 en 18 oktober; 1 en 15 november ; 6 en 20 december.
Graag tot ziens in het Repair Café Zuidlaren.

Rollatorcheck bij het Repair Café

rollator check repair cafe zuidlarenGun uw rollator een gratis check! Het voorjaar komt er weer aan en velen gaan na de winter met hun rollator weer naar buiten voor een wandeling. Maar is uw rollator nog wel in goede staat en veilig? Werken de remmen nog goed? Zitten de handvatten nog goed vast? En hoe is uw houding achter uw rollator?

Daarom staan op woensdag 8 april 2020 van 13.00 uur tot 15.30 uur vrijwilligers van de ANWB en het Repair Café Zuidlaren klaar om uw rollator te controleren op mogelijke gebreken. De check vindt plaats op het Werkplein op het terrein van Lentis in Zuidlaren (hoofdroute tot het eind volgen).

Jaarlijks belanden 2400 ouderen op de Spoedeisende Hulp na een val met een rollator. Voorkom ongelukken door zeker te weten dat uw rollator in goede staat is. Daarom is een check van uw rollator erg belangrijk om in een vroeg stadium problemen of gebreken te kunnen constateren en te verhelpen, voordat er iets ernstigs kan gebeuren!

Ook kan een slecht afgestelde of gebrekkige rollator lichamelijke problemen opleveren, zoals een pijnlijke rug, schouders en polsen.

Na controle en eventuele gratis reparatie van uw rollator krijgt u de “Tips veilig lopen met de rollator” mee en stellen we uw rollator zonodig op de juiste hoogte af.

Eenjarig bestaan Repair Café Zuidlaren 

repair cafe zuidlaren bestaat 1 jaarElke eerste en derde woensdag van de maand komen de verschillende vrijwilligers van het Repair Café Zuidlaren naar het Werkplein op het Lentis terrein in Zuidlaren.

Een jaar geleden was de feestelijke opening van het Repair Café Zuidlaren, samen met 15 vrijwilligers is het samenwerken in het Repair Café het afgelopen jaar een feestje geweest. Met z’n allen hebben we het afgelopen jaar meer dan 225 reparaties uitgevoerd. Van elektrische apparaten zoals o.a. senseo’s, filmcamera’s, stofzuigers en naaimachines tot boormachines, lampen, frituurpannen en video’s. Ook wordt er veel kleding hersteld; jassen waarvan een naadje los zit of een nieuwe rist in moet, broeken en shirts waarvan een scheurtje hersteld moet worden, iemand wilde weer leren hoe je een knoop nog maar aan moest zetten. Ook spullen van hout krijgen een tweede kans, bijvoorbeeld een schilderijlijst, of een mooie sierlijst van een kastje.

“Dit is niet zomaar een Repair Café, maar één waarin ook mensen met een kwetsbaarheid aan de slag gaan. Hier komen ze in contact met anderen en krijgen ze waardering. We zien dat mensen er blij van worden.” (initiatiefneemsters Corrie Drint, Wilma Wieringa en Marjon Huiting)

repair cafe zuidlaren bestaat 1 jaar 01Samen met de vrijwilligers zien en ervaren de mensen uit Zuidlaren en omstreken hoe je kapotte spullen weer kunt repareren; ‘Oh zo moet dat, dan kan ik dat de volgende keer ook zelf proberen.’ Dat is de insteek van een Repair Café, kennis delen en overdragen, maar ook een sociaal gebeuren. Het woord Café is niet voor niets zo gekozen. Iedereen krijgt van onze gastvrouwen een kopje koffie of thee aangeboden en vaak is er ook nog iets lekkers te delen. Ook de mensen die wonen met begeleiding op het Lentis-terrein helpen mee, bijvoorbeeld als gastvrouw en voorzien de mensen dus van een kopje koffie of thee. Ook wordt er door de deelnemers van het Werkplein (dit is een werkproject van Lentis waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk gaan) mee geholpen, samen repareren dat is het mooist. Ook komen er praktisch wekelijks mensen die begeleid wonen op het terrein met hun kapotte spullen naar het Repair Café, zij weten de weg inmiddels goed te vinden en worden steeds vertrouwder met de vrijwilligers. Samen met de vrijwilligers proberen zij een handje te helpen hun eigen spullen weer te repareren.

Dat het dorp Zuidlaren en omstreken bij Lentis naar binnen wordt gehaald is een prachtig gebeuren, het verbindt mensen met elkaar; ‘Kom je ook eens naar ons Creatief Café in het dorp, je bent van harte welkom.’ Gewoon op een gezonde manier met elkaar omgaan, de mens zien in iedereen daar groeit iedereen persoonlijk van, er ontstaan mooie contacten.

En als je bij het Repair Café Zuidlaren bent, kun je ook nog een kijkje nemen bij de andere werkprojecten van Lentis, bijvoorbeeld in de Kringloopwinkel en ’t Goudhaantje waar je mooie tweedehandskleding kunt kopen. Deze winkels worden mede gerund door stuk voor stuk prachtige mensen die begeleiding ontvangen van Lentis.
Wat wij als Repair Café Zuidlaren de producenten van elektrische apparaten willen meegeven; ‘Zorg ervoor dat de producten gerepareerd kunnen worden! We maken te vaak mee dat bepaalde artikelen niet te repareren zijn, omdat ze niet uit elkaar gehaald kunnen worden. Dat is erg jammer, elk product verdiend een tweede leven! Zo werken we allemaal mee aan een beter milieu.’ WAARDEER HET - REPAREER HET! En maak het ook zo dat we het kunnen repareren!

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, speelgoed etc. Er zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders.

repair cafe zuidlaren dennenoord terreinHet Repair Café is een initiatief van journalist Martine Postma. Zij zet zich sinds 2007 op allerlei manieren in voor duurzaamheid op lokaal niveau. Het allereerste Repair Café organiseerde Martine op 18 oktober 2009 in Amsterdam-West. Het was een groot succes. Dat was voor Martine aanleiding om Stichting Repair Café op te richten. Deze stichting, intussen bekend als Repair Café International, biedt sinds 2011 professionele ondersteuning aan vrijwilligers in binnen- en buitenland die zelf een Repair Café willen beginnen.

De Repair Cafés vormen intussen een wereldwijde beweging die zich inzet voor het behoud van reparatiekennis in de samenleving en voor beter repareerbare producten. Behalve in Nederland zijn er ook Repair Cafés in België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en in tientallen andere landen verspreid over de hele wereld. Het Repair Café is zelfs doorgedrongen tot India en Japan! In het jaarverslag van 2018 van het Repair Café staat vermeld dat er in Nederland 430 Repair Cafés zijn en over de hele wereld 1653.

Repair Café Zuidlaren: 1e lustrum  

Op 20 februari j.l was het precies één jaar geleden dat de feestelijk opening plaats vond van het Repair Café Zuidlaren. Vanuit het Creatief Café is in 2018 contact gezocht met het Activering en Re-integratie project van Lentis, waaruit in 2019 het Repair Café Zuidlaren is ontstaan.

Samen met de 15 vrijwilligers is het samenwerken in het Repair Café een feestje geweest. Met z’n allen hebben we het afgelopen jaar meer dan 225 reparaties uitgevoerd. We zijn niet zomaar een Repair Café, maar één waarin ook mensen met een kwetsbaarheid aan de slag gaan. Hier komen ze in contact met anderen en krijgen ze waardering. We zien dat mensen er blij van worden Dat het dorp Zuidlaren en omstreken bij Lentis wordt binnengehaald is een prachtig gebeuren, het verbindt mensen met elkaar.

Samen met vrijwilligers ziet en ervaart men hoe je kapotte spullen weer kunt repareren. ”Oh doe je dat zo, dan kan ik dat de volgende keer ook zelf proberen”. Dat is de insteek van een Repair Café, nl. kennis overdragen en delen, maar ook is het een sociaal gebeuren. Het woord Café is niet voor niets gekozen. De volgende data waarop het 'Café' weer open is , zijn 18 maart. 1 (geen grap) en 15 april. Steeds van 13.00 tot 15.30 uur op het Werkplein van Lentis bij de kringloopwinkel aan het eind van de hoofdroute.

Extra activiteit: 8 APRIL ROLLATOR CHECK samen met de ANWB.

Repair Café Zuidlaren present op kerstmarkt Lentis

 repair kerstmarkt zuidlaren 001

Repair café presenteert zich op de kerstmarkt van Lentis. Er was veel belangstelling.

Repair Café Zuidlaren, nog maar 2 keer?

 

Repair cafe zuidlaren logoJa inderdaad!

Het Repair Café Zuidlaren is dit jaar nog 2 keer geopend. Op 20 november en 4 december zijn we vanaf 13.00 uur weer aanwezig op het Werkplein van Lentis. Dus mocht u nog dit jaar iets te repareren hebben, kom dan bij ons langs. Tot nu hebben we al meer dan 150 bezoekers kunnen verwelkomen. Bijna iedereen is met gerepareerde spullen weer vertrokken.

Wist u dat we ook klein meubilair, nachtkastjes, stoelen, los gelaten lijmverbindingen, houten speelgoed, driewielers en/of rotan kinderwagentjes kunnen hertstellen. Voor het aanzetten van een steel aan een veger, bezem of ragebol kunt u natuurlijk ook bij onze specialisten terecht.

Als U de hoofdroute van het Lentisterrein tot het eind volgt, komt u vanzelf bij het Repair Café uit.
We zijn er tot 15.30 uur en de koffie/thee staat voor u klaar.

Toto ziens!
Het team van Repair Café Zuidlaren.

Kamervragen ChristenUnie over Repair Café

kamervragen repair cafe zuidlarenTweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) heeft schriftelijke Kamervragen gesteld over het Repair Café. In haar vragen aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wijst ze op het recente rapport Circulaire economie in kaart.

Hergebruik en reparatie
Daarin concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving dat de Nederlandse overheid zich veel meer moet inspannen om het doel van een circulaire economie in 2050 te behalen. Specifiek moet volgens het PBL veel sterker worden ingezet op hergebruik en reparatie – juist in een sociale setting, zodat mensen ervaren dat circulair handelen leuk kan zijn. Het Repair Café ten voeten uit, kortom!

Dik-Faber wil van de staatssecretaris weten of ook zij vindt dat Repair Cafés deze aanknopingspunten bij uitstek in praktijk brengen. En of zij het met de ChristenUnie eens is dat Stichting Repair Café een belangrijke partner van de overheid kan zijn bij het vormgeven van de circulaire economie.

6 maart

Na de zeer succesvolle opening van het Repair Café Zuidlaren op woensdag 20 februari jl. was 6 maart de eerste middag waarop spullen konden worden gebracht om te repareren. En dat hebben we geweten! Wat was het gezellig druk! Er was een gevarieerd aanbod van defecte apparaten waarvan velen gerepareerd weer mee naar huis gingen.

repair cafe zuidlaren nieuws 001Eigenaren keken over de schouder van de vrijwilliger mee om samen het probleem op te lossen. Onder de vrijwilligers waren ook 2 ervaren naaisters, die herstelwerk hebben gedaan. Het was zo druk, dat men soms op z’n beurt moest wachten, maar gelukkig was er dan tijd voor een praatje onder het genot van een kopje koffie, thee met een koekje.
Kortom een zeer geslaagde middag.

Op 20 maart is het Repair Café weer geopend van 13.00 tot 15.30 uur op het Lentisterrein achter de fietsenmakerij.

Repair café Zuidlaren geopend!

Op woensdag 20 februari rond de klok van 13.00 uur heeft wethouder Kraaijenbrink het Repair café Zuidlaren geopend! Na een korte toespraak en onder toeziend oog van een behoorlijk aantal medewerkers en bezoekers monteerde hij als openingshandeling een fietsbel op de fietskar van Lentis.

Hierna kon men de werkruimtes van het Repair café bekijken. Ook werden al direct een aantal spullen ter reparatie aangeboden. De poppendokter heeft een paar knuffels hersteld. En bovendien werd o.a. kleding, een naaimachine , een stofzuiger, een broodrooster met vereende krachten gerepareerd. Ook werd een antiek dienblad hersteld.
Dit alles in een erg gezellige sfeer, onder het genot van een hapje en een drankje. Kortom we kunnen terugkijken op een zeer geslaagde opening van het Repair café Zuidlaren.
Op 6 en 20 maart is het Repair café weer open tussen 13.00 en 15.30 uur.

Bron: RTVdrenthe

Zuidlaren start eigen Repair Café

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Of met een föhn waar de stekker af is? Of met een koffieapparaat met problemen? Of met een trui waar gaatjes in zitten, of andere kleine mankementen? Weggooien? Mooi niet!!!!!!
Je gaat er mee naar een Repair Café.

En ……..op woensdag 20 februari 2019 wordt om 13.00 uur het Repair Café Zuidlaren geopend door wethouder Kraayenbrink.
U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Bovendien kunnen kinderen hun poppen, steps , autootjes etc. laten repareren. Dit alles onder het genot van een hapje en drankje.

Het Repair Café Zuidlaren vindt u op het Werkplein bij de Kringloopwinkel en de fietsenmakerij op het Lentisterrein.
Op de 1e en 3e woensdagmiddag van de maand kunt U tussen 13.00 en 15.30 uur zelf of onder begeleiding van een deskundige, zoals een elektricien, een schilder, een naaister, een timmerman, kleine reparaties uitvoeren aan huishoudelijke apparaten, klein meubilair, speelgoed, kleding e.d.. Ook op kleine computerproblemen krijgt U antwoord.

Voor niets gaat de zon op, dus stellen we een vrijwillige bijdrage op prijs.
Een Repair Café wil mee helpen de afvalberg te verkleinen en een bijdrage leveren aan het verduurzamen van onze wereld. We gooien toch al zoveel weg!!

Het Repair Café Zuidlaren is een samenwerking tussen A&R van Lentis en de federatie van de Protestantse kerken Zuidlaren - Anloo, zodat cliënten van Lentis mee kunnen werken in het Repair Café.
Naast het samen repareren, vinden we het koffie drinken en het even bijpraten minstens zo belangrijk. De koffie/thee staat klaar.
Bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel gemakkelijk.
Van de Rabo-bank in Zuidlaren en uit het Leefbaarheidsfonds van de gemeente Tynaarlo hebben we een startsubsidie ontvangen.

Volgend Repair Café:

Repair Café
22 mei 2024
13:00 - 15:30 uur
Werkplein Lentis

Repair Café
29 mei 2024
13:00 - 15:30 uur
Werkplein Lentis